Dienstag, 8. Januar 2013

Asure ve Türkiye...

Aslinda bugüne ait yazmak istedigim konu daha farkliydi....

Daha tatsiz ve can acitan cinstendi...

Ama Yunanli komsumla karsilasinca konu degisti ve bambaska bir yöne gitti...

Yunanli komsum ona göndermis oldugum Asure'yi tarif ederken aynen bunlari söyledi: tatli gibi corbaya benzeyen ama icinde cok cesit olan ve Türklerin en meshur seyi :) dedi...
Güldüm ve dedim ki sanirim Asure'den bahsediyorsun evet dedi ve tarifini istedi. Ve böylece bugünkü konum belli oldu dedim ki tatsizliklari baska günlere ertele ve bize ait olan güzellikleri animsa, anlat...

"Asure" demek bizde Babaannemle esdeger birseydi...Onun sicak köy günlerinde uzun, susuz, sahursuz, iftarsiz yas gibi tuttugu orucu, ve sonrasi büyük kara kazanlarda kaynayan pisince ilk avluya ve catiya kepceyle serpilerek kurdun, kusun, topragin agzi tadlansin denilen, tüm köye dagitilan, ev halkinin tabak tabak yedigi karmasik corba benzeri bir tatliydi :)...

Bana göre "asure"  bizim ülkemize benzeyen, icinde onca karmasik seyle birbirine gecmis lezzetiyle kendine has bir tatli...
Tatli, evet icinde nohutu olan... Tatli, evet icinde fasulye olan...Tatli, evet icinde yarma olan...

Ayni tencerede yarmanin, fasulyenin, nohutun bin türlü yemisin, sekerin, pekmezin var oldugu, fokurdarken bir cimdik tarcinin reyhasiyla evin halet-i ruhiyesini bambaska bir hale getiren asure...
Ayni ülkede ermenisi, rumu, türkü, kürdü, arabi, laz ve cerkeziyle var olan, yanyana komsuluklarinda renkleriyle, dilleriyle kaynasan bir halk...

Sizce tesadüf olabilir mi böyle karma karisik bir lezzetin böyle karma karisik  topraklarda var olmasi...
Bence sözü daha fazla uzatmadan bendeki halet-i ruhiye icin bir söz, bu söz olsun derim...
 ...Ne kadar söz varsa düne ait....Şimdi yeni şeyler söylemek lazımMevlâna Celaleddin-i Rumi


                                        ASURE (Annemin tarifi)   

1 su bardagi yarma, yarim su bardagi nohut ve fasulye, 100 gramlik findik, ceviz, badem, yerfistigi, kuru kayisi, kuru incir, 1 yemek kasigi tarcin, 1 cimdik tuz, karanfil, 1 portakal, 1 adet nar, agzinizin tadina göre seker ;)) (miktar yok, zira annemde hersey göz kararidir ve agiz tadidir...)

Yapilisi: Aksamdan islatilan nohut, fasulye bir tasim kanatilip su dökülür...yarma bol suyla yikanip yeterli derece (tahminen yarmayi bir avuc gecmeli su) suyla pisirilir, pisen yarmanin icine nohut ve fasulye konur. Yikanmis üzüm eklenir, su göz karari eklenir tabii sicak olarak ;) sekerde ilave edilir, yikanan  cerezler ve soyulmus badem ile yerfistigi eklenip kisik ateste kaynatmaya devam edilir...Pismeye yakin tarcini, tuzu, portakal rendesi ve istege bagli karanfil eklenerek ocaktan alinir, dogranmis incir ve kayisi eklenir...Nar taneleri ve portakal ile süslenir...(istege bagli dövülmüs findik, cevizde konabilir)
                                        Afiyet olsun...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen