Dienstag, 22. Oktober 2013

Türk Annelerinin Halleri!!!

Benim Annem...
Bizler cocukken nerde, nasil, ne sekilde yemek yerdik bilmezdi mesela Annem; cünkü kocaman bir avlumuz ve o avluda 5 akraba ailemiz vardi... Yemegi buldugumuz evde yer, yoruldugumuz yerde uyurduk :) ve de Annem öyle pimpirikli, sürekli cocuklarim diye titizlenen bir kadin da degildi... 

Bu yaklasim ayni avluda büyüdügümüz kuzenlerimizin annelerinin yaklasimlariyla  kiyasladigimizda bizi ciddi anlamda sasirtan bir durumdu... Yani biz 5 kardes Annemizden; ayagina corap giiy, ayyy gece üstünü kapamiyorsun, cocuguum süt icmedin, ahhh yelek al üstüne, üsüteceksin simdi!!! -falan tarzi yaklasimlari görmedik-duymadik yaniii... Anne örnegimiz böyle olunca biz cok pimpirikli ebeveynler olmadik... (-buarada bir noktayi acikliga kavusturmam gerekiyor; asiri titiz anne-baba degiliz kardesler olarak evet ama hani saldim cayira mevlam kayirada olmadik yani!!!)

Hal böyle olunca beni sasirtan ve bazen hafiften geren bazi anne tipleri var ve haddimi asarak bu tipleri biraz kritik etmek istiyorum cünkü bu nev-i sahsina münhasir Annelerin mutlak ve mutlak anlatilmasi gerekiyor!!!
Asagida verilen örnekler benim gözlemlerim ve yasadiklarimdandir...
Ve asla kat-a genellemiyorum bunlar sadece örnek, örnek arkadaslar... Ve nolur alinmayalim-kirilmayalim-germeyelim ortami :))



                                
1- Cocugum yemek yemiyor buhranlari geciren  Türk Anneler:
  • Cocuk parkinda elinde yemek tabagi... Tabagin icinde lapa halinde bir yemek, cocuk desen rahat 1.5 yasinda, agzi dis dolu yani kendi kendine azda olsa yiyecek dönemde ama yoook sevgili annemiz kah salincakta kah kaydirakta agzina tikiyor cocugun...  Bir kasik daha yedirme delisi Türk anneleri!!! 
  • Bu defa mekan deniz kenarinda: cocuklar kumla, cakilla, dalgalarla oynarken yine cocugu ve elinde yemek iliskisi icerinde kendisini var eden Anne ... Bu tip Annelerimiz öyleki cocuga sen ne kadar yedigini bilmiyorsun, ben daha iyi bilirim yavruuum edasiyla yedirdikce yedirir...
  • Ben cocuguna daha 1 yasinda cikolatayi yedirip, midesi kazinsin daha cok yemek yesin diyen anneler biliyorum beee!!!
  • Yahut cocuguna sirf yemek yesin diye lokur lokur cola-fanta iciren anneler bile gördüm hey gülüm hey...
  • Bu tip anneler teknolojinin yeniliklerinden de faydalanmaktalar nasil mi? -simdilerde ipad'le yemek yedirmekteler onuda gördük unutmadan!!! -aaa bak tabak bitmezse alirim ipadi izleyemezsin x-y-z 'yi dimii Babasiiii!!!
  • Cocuk yemegini yemedi diye sinirden esini-dostunu mutsuz edip üstüne yemek yemez bu Annelerimiz, velevki siz yemek yediginizde tuhaf bir sekilde bakarlar... Yok hayatim ne rahatsin sen öyle, ben ölsem yiyemiyorum benim cocuk ac iken!!! (Sen cok metah sey yapiyorsun hayatim ac bilac, sinir küpü gezerek...) - evet, cocugum ac iken yemek yedim, cünkü ac iken ben cok sinirliyim...

2.Herseyi ben bilirimci  Türk Anneler:
  • Ben en iyisini bilirim, ben en tecrübeliyim, ben, ben, ben... Yahu kardesim bende anneyim, bende biliyorum kendi capimda ayrica birak ben de tecrübe edineyim!!!
  • Mesela bu yaz tuvalet aliskanligi döneminde özellikle Pedagogumuzun bahsettigi birkac kilit nokta vardi ve yine bu  herseyi bilen anne grubu  is basinda yok öyle olmaz, yok böyle bidi bidi bidi... Eee o zaman sana birakayim temelli bak yaniii!!!
  • Mesela benim 2 kati kuralim vardir onlarda cocugumun uyku ve yemek aliskanligidir... Bu noktada evet cok kuralciyimdir... Örnegin; Arjin'in ne kadar cok yedigiyle degil, yemek süresince masada oturduguyla alakaliyimdir... Ayrica cocuk ac olunca pekala yiyor efendim, tecrübeyle sabit yani... 
  • Evet uyku saati benim icin cok önemli!!! Cocuk bu  kardesim aksam 8'den sonra uyanik olmasinin kimseye faydasi yok... -aaa yazik yahu akranlari ayakta ama!!! -bana ne canim senin cocugun isterse sabaha kadar otursun, ha evet ayni zamanda sana ne benim cocugumun tavuk gibi uyumasindan!!!
  • Bu herseyi bilen anne gurubu; cocuk hastayken devreye girer ve artik hiiic susmaz, bildigi bilmedigine yetmeyen bu anne tipleri baslar konusmaya!!! -Aaa cok rahatsiiin canim sen, Üstelik senin cocuk havale geciren bir cocuk!!! -yahu corapsizdi ayol ya da dondurmayi verdin bak üsüttü cocuk!!! Cocugun atesliyken-hastayken bir dolu yanlis bilgi verip uygulaman konusundaki israrlari!!!




3-Kendisi kralice, cocuklari prenses ya da prens olan Türk Anneler:
  • Bu kralice anne tipi yakin cevrenizde varsa vay halinize derim; cünkü tecrübeyle sabit :) bir ahh cektiriyor size!!!
  • Neyse ben bu tipleri etrafimda yok ettim, rahatim yani...
  • Bunlarin sizi en sinir ettigi yer cocuk parkidir, parkin her bölgesi, her karesi bu kralice anne'ye ve yavrusuna aittir... Hele bir itiraz ediverin bir fena olur o kralice edasindaki anne off offf!!!
  • Bu kralice anne'nin cocugu, cocugunuzu döver ya da canini acitirsa, direk cocuguna kosar kralice anne ve onu kucagina alir, oksar sanki siddete ugrayan onun cocuguymus gibi...
  • Parkta onlari istemeden rahatsiz eden cocugu parktan atmakla tehdit edecek denli kralicedir kendisi!!!
  • Yine bizden bir örnek: Arjin kaydirakta siranin kendine gelmesini beklerken, yandan Arjini iterek öne gecen cocuga Arjin'in bagirmasiyla saniyede kralice anne'nin solugu Arjin'in yaninda almasi ve kadinin, -aaa niye bagiriyorsun abiye (dikkat Abi, yani  kizim daha kücük) bakalim hmmm cok ayip diye sorgulamasi!!!
  • Ya da doktor bekleme odasinda bicir bicir konusup, sakin sakin oturan cocuga hevesle bakarken, -ahh ne sakin bir cocuk, benim kizim olsa burayi hallactan gecmis pamuga cevirmisti dediginiz an veee cevap... Kralice anne: -aaa biz hep konusuyoruz, sürekli konusuyoruz ondan!!!  (-hmmm biz demek ki daha cok bögürüyoruz ya da hay bin kunduz agzimi bozucam simdi)

4.Anne olmayan ama cok bilen Türk kadinlarimiz:

  • Vallahi bekar ve cocuksuz arkadaslarim hiiic darilmasinlar, kirilmasinlar... Onlarada iki cift laf etmeden olmazdi :)
  • Hani kirk yilda bir söyle gecerken ugrayip, en fazla 1 saat gördügünüz cocuk hakkinda nolur, lütfen yorum yapmayin ve beni ve anneleri delirtmeyin!!!
  • Karsimiza gecip gevrek gevrek -ayyy hayatim söyle yapmalisin, böyle yapmalisin laflari sizinle iletisim kurma duygumuzu öldürüyor bilesiniz...
  • Anne olmak öyle yegenine bakmakla, onlarin büyümesine tanik olmakla es degil tecrübeyle sabit canim!!!
  • 3 yegenimin büyümesine  yardimci oldum, hergün yanlarindaydim ama annelik baska birsey, baska türlü birsey...
  • Anneligimizi sorgularken ya da ayy bu cocuk söyle-böyle kritigi yaparken iyi hos amma velakin 2 saat sonra ayy basiiim, yok ben kaciyorum arkadas cümlesi durumla pek tezat canlar bilesiniz...
  • Yani bu arkadaslara gelin 1 saat o muhtesem pedogoglugunuzu bizim cocukta konusturun bende bir sergi, konser yapayim desen tisssss ses soluk cikmaz!!! O halde susunuz anacim, hele 7-24 cocukla yasamiyorsaniz sessizce dagiliniz, kafamizida bozmayiniz arkadas...
 Vee iste benim edindigim izlenimler ve de bizim topluma ait örnekler bunlardi Canlarim... Elbette müthis ve bilincli bir cok annelerimiz var... Elimde oldukca onlarida paylasacagim burda ama istedim ki önce cuvaldizi batiralim kendimize!!!
Cocuklarimiz bizden ayri bir kisilik ve karakter bizim aynimiz olmaya, bizim isteklerimizi birebir uygulattirmaya zorlamak, onlarin bizim gibi olmasi demek!!! Oysaki bizim aynimiz bir kisi bizi beslemez, zenginlestirmez bunu unutmamak gerek...
 Hayat cok güzel ve cocuklarimizin hayatlarinin mutlu, saglikli, kendilerine ait deneyimleriyle daha da güzel olmasi bizim elimizde!!!
                                   Kalin saglicakla...